Csíkrákos a Bogáti tetőről  

Hagyományos disznóvágás Csíkrákoson

Hagyományos disznóvágás programunk november 15-től március 10-ig rendelhető

A disznóvágás ősidők óta a magyar szokásrend szerves része. Őseinknek nem csak egy egyszerű, rutinos tevékenységet jelentett, hanem minden mozzanatnak megvolt a maga szerepe, fontossága. Ez is a maga nemében ünnepszerű esemény.

hagyományos disznóvágás CsíkrákosonMinimum 14 fős csoportokat várunk.

Program (időtartama kb 8 óra)

10:00 óra – Gyülekező a Cserekert Fogadó előtt.
A résztvevők pálinkával melegíthetnek be a „nagy munkára”.

10:10 óra – Kezdődik a disznóvágás
A hentes feladata az, hogy megszúrja a disznót. A szomszédok, rokonok segítsége elengedhetetlen, hiszen a disznót először meg kell fogni. A pajtából való kihúzás sok ügyességet igényel. A bátor jelentkezők akár a disznó megfogásában is segíthetnek.
A következő fontos lépés a disznó pörzsölése szalmával, tűzzel. Ha ez megvolt, jöhet a tisztítás, majd pedig a „boncolás”, melynek következtében az asszonyoknak is akad munkájuk, hiszen a tokányt oda kell készíteni, a beleket meg kell tisztítani. A résztvevők megkóstolhatják a disznó ropogós, ízletes fülét, farkát.

10:30 óra – Falatozás finom házi ételekből (pörzsölt disznóbőr, tepertő, szalonna, vörös hagyma, köményes pálinka, forralt fahajas bor)
Mire a falatozás befejeződik, addig már a disznó is szét van szedve, kezdődhet a hurkákhoz való alapanyag előkészítése.

11:30 óra – A vendégeket meghívjuk egy felejthetetlen lovas-szánozásra. Választás szerint el lehet repülni a Hargita lábáig, hol szűziesen tiszta minden a hótakarótól, s visszaverődik a napsugár millió kis csillámban. A hóval borított fenyők látványa lélegzetelállító.
Második választásként tehetünk egy kört a szomszéd falvakba. A kivert úton szikrázik a ló patája, s a szán valósággal repíti a rajta ülő vendégeket.

disznótoros14:00 óra – Disznótoros ebéd 

– Húsgombóc-leves káposztalével ízesítve.
– Véres-, májas hurka, kolbász, sült hús, puliszka és olajos savanyú káposzta.
– Vaníliás fánk.

Az ebédet követően kezdődhet a dinom-dánom. Szól a székely muzsika, szabad a tánc. Közben pedig székely gazda szórakoztatja a vendégeket vicces történetekkel, érdekességekkel. Az ebéd és a mulatság alatt sem marad el az itóka! A vendégek sört, bort, pálinkát fogyaszthatnak kedvükre.

18:00 óra – A program zárása

Ár: 33 Euró / fő

Minimum 14 fős csoportokat várunk.

Kiemelt ajánlataink

Átutazóban ebédeljen nálunk
Átutazóban ebédeljen nálunk

Rendeljen tőlünk svédasztalt
Rendeljen tőlünk svédasztalt

Kövessen minket a Facebookon!